Zodra de deuren zuchtend openschuiven, wurm ik me samen met al die anderen de trein in. Op gevoel kies ik voor boven en vind gelukkig nog net een zitplekje. Mijn treinritje duurt ongeveer vijfentwintig minuten. Net te kort om nog echt werk te doen maar aan de lange kant om zomaar een beetje uit het raam te staren.

Ik zie op mijn telefoon dat ik, sinds ik mijn laptop dichtklapte, vijf nieuwe mails heb. Ze lijken allemaal niet bijzonder urgent of belangrijk. Ik wil net aan de eerste mail beginnen als er een pushbericht mijn scherm in springt. “Volgende week Feedback for Growth! Lees dit interessante artikel.” Ik open het artikel en verdiep me in de het Grow! model –  theorie achter constructief feedback geven en ontvangen. Ideaal om dat zo onderweg in de trein te kunnen bestuderen. Bij de eerdere trainingen in het programma ging het net zo: voor de training kreeg ik leuke artikelen, video’s en testjes toegestuurd die ik prima in de trein kon bekijken en die ervoor zorgden dat ik goed voorbereid aan de trainingssessies begon. Doordat we de theorie niet meer klassikaal hoefde door te nemen maar direct konden gaan oefenen, kregen we in relatief korte, drie uur durende sessies heel veel voor elkaar.

Als ik terugdenk aan wat we de afgelopen maanden hebben geleerd – van communicatieniveaus tot plannen voor resultaat en time-management, en van logisch en gestructureerd communiceren tot prioriteiten stellen – dan kan ik haast niet geloven wat voor stappen ik heb gezet. Toen ik negen maanden geleden, recht uit de universiteit, bij het bedrijf binnenkwam, was ik vol vertrouwen. Ik was immers afgestudeerd met goede cijfers en had ook het nodige naast mijn studie gedaan. Maar eenmaal op de werkvloer slonk dat vertrouwen snel. De andere starters bleken allemaal minstens zo slim als ik en met mijn meer ervaren collega’s was het sowieso moeilijk wedijveren. Lastig, want ambitieus als ik was, wilde ik niet zomaar anoniem in de middenmoot meedraaien.

Een vriend raadde me Lepaya’s Base! learning journey aan en dat bleek precies het zetje dat ik nodig had. Ik merkte al snel dat ik dankzij het trainingsprogramma bijvoorbeeld beter dan anderen in staat was om een echt gesprek met mijn manager te hebben over mijn verantwoordelijkheden en doelstellingen. Ook merkte ik dat ik in meetings niet per se vaker het woord nam, maar dat ik mijn interventies wel veel helderder en meer gestructureerd wist te verwoorden. En dat viel mijn manager ook op. Waar zij in het begin nogal neutraal was over mijn performance was ze een paar weken terug ineens heel enthousiast.

Als de conducteur mijn station omroept, schrik ik op uit mijn artikel. Ik kan niet wachten tot ik volgende week de theorie in de praktijk mag brengen en feedbackgesprekken mag oefenen met ervaren trainers en acteurs.

* Gebaseerd op gesprekken met en feedback van onze eerdere cursisten. Zelf geïnteresseerd in Base!, of andere programma’s? Kijk op lepaya.com/trainingprograms/ of stuur ons een bericht op info@lepaya.com. 

Plane ein Gespräch mit uns

We will get in touch soon