Stapvoets rol ik over de A27. Zover ik kan kijken staat het verkeer muurvast. Normaal gesproken reden tot ergernis, maar niet vandaag. Ik heb net naar huis gebeld om te zeggen dat we vanavond feestelijk uiteten gaan. Vandaag heb ik namelijk voor het eerst een groot project doorverkocht. Daardoor ben ik de komende zes maanden verzekerd van werk en ook nog eens tegen een hele mooie fee. Eerder ging dat toch wat moeizamer en duurden projecten zelden langer dan een maand.

Terugkijkend was dat overigens ook helemaal niet zo gek. Mijn inhoudelijke kennis en expertise stonden nooit ter discussie, maar toch kwam ik niet verder dan het uitbrengen van een papieren advies. Voor de verdere uitwerking en implementatie zocht men liever iemand die beter was in verandering teweegbrengen. En in all fairness: dat had ik in hun plaats ook gedaan.

Op een netwerkborrel raadde Esther, een collega-zzp’er, me aan om het Build! trainingscurriculum van Lepaya te volgen. Zij had er veel aan gehad, zei ze. Aan het begin van haar uitleg was ik wat sceptisch: zes sessies van een paar uurtjes, kon dat echt zo’n impact hebben? Maar, zo legde Esther uit, de hele journey omvatte veel meer dan dat. Voor iedere sessie kreeg je interessante artikelen, leuke filmpjes en uitdagende vraagstukken opgestuurd. Allemaal heel laagdrempelig: eenvoudig op je smartphone en nooit meer dan een paar minuten per keer. Maar, zo zei ze, daardoor kwamen alle deelnemers volledig voorbereid naar de sessies en kon de trainer direct de diepte in. Dat gebeurde dan bijvoorbeeld met rollenspellen met acteurs, opdrachten en groepsdiscussies. Geen theorie, maar praktijk: experimenteren en ervaringen uitwisselen. Zo leer je niet alleen van de trainer maar ook enorm veel van elkaar.

Esther vertelde dat de onderwerpen die in Build aan bod kwamen ook helemaal waren toegesneden op mensen als ik: inhoudelijke experts die het lastig vinden hun kennis om te zetten in concrete impact. Zo wordt er uitgebreid stilgestaan bij beïnvloeding en stakeholdermanagement: hoe je je manier van communiceren aan kunt passen aan de situatie, je publiek en je doel om zo iedereen te betrekken en te enthousiasmeren. Ook leer je jezelf bewust te zijn van de verschillende niveaus van communicatie en daar effectief tussen schakelen, en komt gestructureerd en krachtig een boodschap overbrengen aan bod. Kortom, zo merkte ze terecht op, precies de onderwerpen die van mij een veel allroundere professional zouden maken.

Terwijl het verkeer langzaam weer op gang komt, denk ik terug aan het gesprek van vanmiddag. Hij waardeerde mijn kennis enorm, zo zei hij, maar het was vooral de bredere impact waarmee ik indruk had gemaakt. Daar hadden ze nog wel zes maanden behoefte aan. Een fantastisch gevoel. Ik moet niet vergeten straks Esther een appje te sturen om haar te bedanken voor haar tip.

* Gebaseerd op gesprekken met en feedback van onze eerdere cursisten. Zelf geïnteresseerd in Build!, of andere programma’s? Kijk op lepaya.com/trainingprograms, of stuur ons een bericht op info@lepaya.com.

Plane ein Gespräch mit uns

We will get in touch soon