was successfully added to your cart.

Cart

Arrogant, egocentrisch en veeleisend. Dat is hoe psychologen, gedragswetenschappers en organisatiedeskundigen de jongste generatie werkenden betitelen. Hoe generaliserend deze uitspraak ook is, de ‘gemiddelde millennial’ blijkt wel degelijk anders naar de wereld te kijken dan de generaties voor hem.

De typische millennial is opgegroeid in de jaren ’90. De bomen groeiden tot in de hemel en economische voorspoed was vanzelfsprekend. Ze kregen als kind vaak te horen hoe speciaal ze waren, dat ze konden worden wat ze maar wilden en dat ze moesten doen wat ze leuk vonden. Niet voor niets kozen zij massaal voor studies als Vrijetijdskunde en Film- en Theaterwetenschappen. Ook waren millennials de drijvende kracht achter de opkomst van social media en alle druk om cool en interessant te zijn (lijken?) die daarbij hoorde.

Ook op de werkvloer zien we een andere houding. Zo hechten millennials in het algemeen meer waarde aan vrije tijd, willen regelmatig op sabbatical en werken vooral om de wereld vooruit te helpen. Ze eisen vrijheid en autonomie, hebben een sterke eigen mening en komen zelfverzekerd over. En nog belangrijker: ze blinken niet uit in zelfreflectie.

“Tijdens een sollicitatie moest ik echt de tafeltennistafel en de hippe koffie lounge bekijken. Nou… hij had beter de tools kunnen laten zien waarmee ik vanuit huis of waar dan ook soepel m’n werk had kunnen doen.”

Uit onderzoek blijkt dat millennials hun eigen werk structureel positiever beoordelen dan hun manager. Ook vinden ze sneller dan hun leidinggevenden dat ze klaar zijn voor een volgende stap en overschatten ze hun eigen vaardigheden, met name waar het gaat om soft skills. 

“Starters vragen me soms al na een half jaar om promotie. Ze vinden zich uitgeleerd en toe aan iets nieuws, terwijl ze wat mij betreft de basis nog niet eens goed beheersen.”

“Slim zijn ze allemaal wel, dat is het punt niet. Maar ik merk dat het op het gebied van vaardigheden als communiceren, plannen en omgaan met feedback doorgaans wat minder is. En gek genoeg komt dat vaak als een verrassing voor ze.”

Moet een bedrijf deze onmogelijke doelgroep dan maar links laten liggen? Nee, zeker niet. Millennials brengen namelijk ook veel goeds. Ze hebben een frisse blik, brengen enorm veel ervaring met IT en social media met zich mee en werken graag samen. Allemaal eigenschappen waar bedrijven om zitten te springen.

Wel is het belangrijk dat managers beseffen dat de klassieke aanpak van aansturing en motivatie overboord moet. Ze zullen zich moeten aanpassen. Tegelijkertijd is het voor millennials zaak in te zien dat ze inderdaad moeilijk te managen zijn (of op z’n minst de schijn tegen hebben). 

Dus ben jij een millennial, ben je dan extra bewust van je mogelijk te optimistische zelfbeeld, stel je bescheiden op en bovenal: ontwikkel je softskills, want die bepalen uiteindelijk voor minstens 85 procent je succes in je werk en daarmee de kansen die je krijgt.

 

Lepaya

Author Lepaya

More posts by Lepaya

Leave a Reply

en_USEnglish
nl_NLNederlands en_USEnglish