Zonder inhoud geen goed CV. Maar hoe je die inhoud precies opschrijft en eruit laat zien, is minstens zo belangrijk. Of misschien zelfs belangrijker. Op internet vind je talloze lijstjes met tips over wat je vooral wel en niet moet doen. Handig om te voorkomen dat je de plank volledig misslaat. Toch leiden deze tips vooral tot een niet-slecht CV, en zelden tot iets briljants. Daarbij is er één tip die structureel ontbreekt: op een fantastisch CV horen softskills.

Val op!
Op de lay-out en hoe je de informatie opschrijft, kun je je veel meer onderscheiden dan op wat er precies instaat. Daarnaast kun je online genoeg voorbeelden van cv’s vinden (voorbeelden van cv’s).

Werkgevers hechten steeds meer waarde aan softskills. Sterker nog, uit onderzoek blijkt dat softskills inmiddels belangrijker zijn dan technische vaardigheden. Logisch, want door nieuwe technologieën veranderen beroepen razendsnel. Of je over 20 jaar nog voordeel hebt van je diepgaande kennis over SEO en je uitgebreide excel-ervaring valt zeer te betwijfelen, maar communiceren met klanten en collega’s zal in bijna ieder beroep ook over 20 jaar nog aan de orde van de dag zijn. (Zie hierover ook onze eerdere blog Tomorrow’s success depends on Soft Skills)

Werkgevers zoeken daarom vooral naar eigenschappen die belangrijk blijven, ook als het werk ingrijpend verandert. Eigenschappen zoals analytisch vermogen, teamwork, creativiteit en leiderschap. Die willen ze dan ook terugzien in een CV. Staan ze er niet op dan kan dat zomaar een reden zijn om jouw CV op de nee-stapel te leggen.

Schrijf op!
Opschrijven dus. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Softskills worden namelijk snel een nietszeggend lijstje buzz-woorden. Drie tips om dat te voorkomen:

  1. Bedenk welke 3 tot 5 softskills het belangrijkst zijn voor de functie én goed bij jou aansluiten. Gebruik daarvoor alle informatie die je kunt krijgen (vacaturetekst, website, publicaties, gesprekken met medewerkers, etc.).
  2. Schrijf in zo simpel mogelijke woorden en vermijdt clichés. Dus niet ‘een echte bruggenbouwer’, ‘een teamplayer pur sang’ of ‘een warm mensenmens’.
  3. Onderbouw je softskills. Dat kan met traingingsprogramma’s of bijvoorbeeld door ze terug te laten komen bij je werkervaring of stages.

Werkt dat echt? Dat werkt echt. Zo is dit CV van Zarina vorig jaar verkozen tot het allerbeste CV van Nederland. Wat valt je op? Inderdaad: softskills. Heb jij in 2019 het beste CV van Nederland? 

Vragen, suggesties of opmerkingen? Ga naar www.lepaya.nl, laat een comment achter hieronder, of email ons op info@lepaya.com.

Faites un appel

We will get in touch soon