Wat is de juiste mindset?

Gelijkheid, inclusie en diversiteit gaat over het creëren van een bedrijfscultuur waar iedereen zich thuis voelt. Juist in een tijd waarin velen vanuit huis werken, is het opbouwen van een inclusieve organisatiecultuur belangrijker dan ooit. Het creëren van een inclusieve bedrijfscultuur zal resulteren in gezonde discussies, een open houding, minder vooroordelen en het koesteren van verschillende perspectieven. Dit is niet alleen waardevol voor medewerkerstevredenheid, maar ook voor de bedrijfsresultaten.

De betekenis van diversiteit en inclusie

Diversiteit en inclusie gaat over het omgaan met onbewuste vooroordelen. Het gaat over het accepteren van ieders kwaliteiten boven etniciteit en geen talent over het hoofd te zien door de juiste mindset te hebben! Iedereen is anders, en mensen hebben specifieke tools nodig om optimaal te presteren. Daarom is het jouw taak om medewerkers te voorzien met tools om hen succesvol te maken.
"Iedereen is een genie, maar als je een vis beoordeelt op zijn vermogen om een boom te beklimmen, denkt hij zijn hele leven dat hij stom is."
Albert Einstein

Het waarborgen van een organisatie waar gelijkwaardigheid centraal staat, is essentieel om niemand zich achtergesteld te laten voelen. Hiermee creëer je een werkplek waar plek is voor iedereen, ongeacht de persoonlijke omstandigheden, talenten en doelen

Deze afbeelding illustreert wat gelijkheid betekent. Als je iemand in een rolstoel beoordeelt op zijn of haar fietskwaliteiten, is dat technisch gelijke eisen stellen aan de vrouw die op de fiets rijdt. Echter is dit niet gelijkwaardig omdat je de rolstoelrijder niet in staat is om een gewone fiets te besturen.

Het is belangrijk om iedereen gelijkwaardige kansen te bieden om zichzelf te bewijzen. Dit betekent niet alleen dat er hetzelfde resultaat moet komen, maar dat er in ieder geval niemand onbewust achtergesteld wordt.

3 stappen om actie te ondernemen

Hoe garandeer je dat je organisatie de juiste mindset heeft?

1. Focus op vaardigheden in de sollicitatieprocedure

In sollicitatieprocedures is het essentieel om bewust te zijn van onbewuste vooroordelen. Om de juiste mensen aan te nemen, gaat het over de juiste vaardigheden en is het aan de recruiter/HR manager om zich niet te laten afleiden door etniciteit, huidskleur of geslacht.

Iedere cultuur kan waarde toevoegen aan een organisatie. Focus dan ook op het totaalpalet aan vaardigheden dat je zoekt in een team, niet wat voor soort persoon je zoekt.

2. Laat mensen zich uiten

Communicatie is essentieel. Wellicht ben je je niet bewust van problemen die in je organisatie plaatsvinden. Daarom is het een randvoorwaarde om situaties te creëren waar mensen hun ervaringen kunnen delen.

Door te ontdekken of medewerkers zich comfortabel voelen in je organisatie, waarborg je een hechte organisatie waar medewerkers elkaar vertrouwen. Ook kun je dit goed waarborgen in virtuele teams, zoals deze studie aantoont.

3. Promoot de juiste bedrijfscultuur

Bovenop het onderwerp van communicatie, is het aan jou om te waarborgen dat recht wordt gedaan aan de organisatiewaarden. Organisatiewaarden werken als handvatten voor medewerkers. Zie het als een peil die medewerkers laat zien hoe zij zich opstellen ten opzichte van collega's. Vaak zijn dit soort waarden echter niet goed geïmplementeerd in de organisatie. Hierbij blijft het dan bij een opsomming waarden en vindt de verankering in de organisatie niet plaats.

Begin met het opbouwen van een Diversiteit & Inclusie mindset

Om de juiste bedrijfscultuur te creeren, zijn alle drie stappen nodig. Communicatie is essentieel dus zorg dat medewerkers zich durven te uiten, neem mensen aan gebaseerd op hun vaardigheden en onthoud dat het aan jou is om medewerkers van de juiste tools te voorzien. Dat is de juiste voedingsbodem om jouw organisatie een Diversiteit & Inclusie mindset te geven. 

Als je een cultuur wilt creëren waar Diversiteit & Inclusie centraal staan, kan deze training je organisatie daarbij helpen.


Ook gepubliceerd op Medium.

Laat een antwoord achter

Plan een afspraak

We will get in touch soon