Om vijf voor twee loop ik de Impact Hub binnen, een inspirerende locatie achter het Tropenmuseum en op vijf minuten fietsen van ons kantoor. Iedereen zit er al, terwijl we pas om twee uur beginnen. “Lekker op tijd, Fleur!” roept Bart. “Ja, ja, stelletje uitslovers” grap ik terug. Het is een gezellige groep.

Coaching for Success is onze vijfde sessie samen. Zo’n vijf maanden geleden begonnen we Beyond! met een training over leiderschapsstijlen. Ondanks dat we allemaal bij hetzelfde bedrijf werken, kende ik mijn trainingsgenoten nog niet. Heel leerzaam om te horen hoe anderen met leiderschapsuitdagingen omgaan en daarnaast een leuke manier om mijn netwerk te vergroten. Naast onze maandelijkse trainingssessies zien we elkaar om de week. Tijdens een lunch of een borrel bespreken we waar we tegenaan lopen en hoe de voorbereiding op de volgende sessie verloopt. Heel leerzaam om elkaars perspectief te horen.

Nadat ik Jelle, de trainer, een hand heb gegeven, zoek ik mijn stoel op. Fijn om even uit de dagelijkse flow te stappen. Zeker omdat de training zo dicht bij ons eigen kantoor plaatsvindt en slechts drie uurtjes duurt. Zo past het makkelijk in de agenda’s, krijg ik vandaag toch een hoop gedaan, maar hebben we wel de gelegenheid om er echt in te duiken.

Jelle stelt ons voor aan twee acteurs die hij heeft meegenomen. Net als een paar maanden geleden, toen we oefenden met het voeren van moeilijke gesprekken, gaan we vandaag met rollenspellen aan de gang. Vooraf was ik daar wat sceptisch over maar inmiddels ben ik helemaal om. Een scène spelen met acteurs is fantastisch, veel krachtiger dan wanneer je bijvoorbeeld met collega’s zou oefenen.

Vandaag dus Coaching for Success. De afgelopen weken heb ik me via de Lepaya-app zorgvuldig voorbereid. Gelukkig niet met ellenlange theoretische verhandelingen, want dat komt er dan toch niet van. Nee, juist met hele korte, snappy opdrachtjes die je gericht aan het denken zetten. Filmpjes, korte artikelen, reflectievragen, etc. Ik doe ze meestal in de trein opweg naar huis. Eén van de filmpjes liet zien hoe ik mijn teamleden wel en juist niet moet coachen: niet meteen met adviezen strooien maar vragen stellen om door te dringen tot de kern van het probleem. Een paar dagen later kreeg ik een artikeltje over het GROW coaching model, de theorie achter die aanpak. Dankzij het filmpje kon ik dat direct goed plaatsen.

De sessie van vandaag past naadloos in de serie van eerdere trainingen over onder andere leiderschap, het leiden van meetings en teamproductiviteit. Stuk voor stuk enorm nuttige onderwerpen waarvan ik op voorhand niet had kunnen voorspellen dat ze zo goed zouden aansluiten op wat ik in deze fase van m’n carrière nodig heb. Sinds enkele maanden heb ik namelijk de leiding over een team van drie mensen. Hen optimaal in hun kracht zetten is toch even wat anders dan je eigen werk goed doen. Dankzij Beyond! voel ik me daar veel beter op voorbereid. Ik heb nu ook een veel beter inzicht in mijn eigen sterktes en zwaktes en kijk ernaar uit om over een maand – als het programma afgelopen is – te zien hoe ik me heb ontwikkeld. Ik heb het gevoel dat de lessen uit het programma me nog jaren zullen helpen. Volgende maand sluiten we af met Strategic Thinking & Goal Setting. Ik kan niet wachten om daar de komende weken alvast mee aan de slag te gaan via de app.

* Gebaseerd op gesprekken met en feedback van onze eerdere cursisten. Zelf geïnteresseerd in Beyond, of andere programma’s? Kijk op www.lepaya.com/trainingprograms, of stuur ons een bericht op info@lepaya.com. 


Also published on Medium.

Schedule a Call

We will get in touch soon